Bu bölümde sigarayı bırakmanın kolay yolu ile ilgili talimatlar vereceğim. Bunlara uyarsanız bırakmanın oldukça kolay hatta eğlenceli bile olduğunu görürsünüz. Yapmanız gereken yalnızca iki şey var:
1. Bir daha sigara içmemeye karar verin.
2. Bu yüzden bunalıma gireceğinize, sevinin.
Şimdi herhalde “Bu kitabın gerisi ne işe yarayacak? Neden bunu başında söylemediniz?” diye soruyorsunuzdur. Bir an bunalıma girer, er yada geç düşüncenizi değiştirirdiniz. Herhalde şimdiye kadar bir kaç kez yapmışsınızdır.
Dediğim gibi sigara hain ve sinsi bir tuzaktır. Bırakmanın en güç yanı kimyasal bağımlılık değil, beyninize işlenmiş aldatmacalardır. Bu yüzden önce yanılgıları, aldatmacaları ortadan kaldırmak gerekir. Önce düşmanını tanı, taktiklerini öğren ki, rahatlıkla yenebilesin.
Yaşamımın büyük bir bölümünü sigarayı bırakmaya çalışarak geçirdim ve haftalarca ağır depresyonlar yaşadım. Sonunda bıraktığımda sigara tüketimim bir anda yüzden sıfıra düştü ve hiç acı çekmedim. Sigarasızlığa alışma döneminde bile yaşamdan zevk aldım ve şimdiye kadar kesinlikle pişman olmadım. Sigarayı bırakmak başıma gelen en güzel şeydi.
Nasıl bu kadar kolay bırakabildiğimi bir türlü anlayamadım ve nedenini bulabilmem uzun zaman sürdü. Bundan sonra bir daha sigara içmeyeceğimi kesinlikle biliyordum. Bundan önceki denemelerimde de kararlıydım ama aslında sigarayı bırakmaya yalnızca çalışıyordum ve yeterince uzun bir süre sigarasız kalmaya dayanırsam sigara içme arzusunun yok olacağını umuyordum. Sürekli bir şey olsun diye beklediğimden yok olmuyordu tabii, ben yakındıkça sigara arzusu artıyor ve özlem devam ediyordu.
Son girişimim değişikti. Bugün bütün tiryakilerin yaptığı gibi ben de düşünmeye başlamıştım. O ana kadar ne zaman başarısız olsam bir sonraki deneme daha kolay olacak düşüncesiyle kendimi avutuyordum. Yaşamımın sonuna kadar sigara içeceğimi aklıma bile getirmiyordum. Bu düşünce içimi öyle bir nefretle dolduruyordu ki, sigara konusunu artık ciddi bir şekilde ele almıştım.
Otomatik olarak sigara yakmak yerine sigara içerken ne duyduğumu çözümlemeye başladım. Bildiğim şey onaylanmış oldu. Sigaradan zevk almıyor, sigarayı pis ve iğrenç buluyordum.
Sigara içmeyen insanları incelemeye başladım. Onları o ana kadar yüzeysel, anti sosyal, sıkıcı insanlar olarak görürdüm. Oysa daha dikkatli incelediğimde güçlü ve sakin bir karaktere sahip olduklarını fark ettim. Stres ve gerginliğin daha kolay üstesinden geldiklerini, insanlarla birlikteyken ise tiryakilerden daha çok eğlendiklerini gördüm. Tiryakilerden daha canlı ve hareketli oldukları kesindi.
Sigarayı bırakmış kişilerle konuşmaya başladım. O zamanlar onları sağlık yada para nedeniyle sigarayı bırakmak zorunda kalmış fakat hâlâ gizli gizli sigara özlemi duyan insanlar olarak görürdüm. Birkaçı “Bazen sigara özlemi duyuyorum, ama o kadar nadir ve o kadar hafif ki, önemsemeye değmez” derken, çoğu “Sigarayı özlüyor muyum? Şaka yapıyor olmalısın. Kendimi hiç bu kadar iyi hissetmemiştim.” Diyordu.
Sigarayı bırakmış kişilerle yaptığım görüşmeler aklımın bir köşesine yer etmiş başka bir gizemi aydınlattı. Ben doğuştan zayıf bir insan olduğumu sanırdım fakat bir anda bütün tiryakilerin aynı kabusu yaşadıklarını anladım. Kendi kendime “Şu anda milyonlarca insan sigarayı bırakıyor ve gayet mutlu bir şekilde yaşamlarını sürdürüyor. Sigaraya başlamadan önce sigara içmenin hiçbir gereğini duymuyorum, o iğrenç nesnelere alışana kadar ne denli uğraştığımı da hâlâ anımsıyorum. Peki neden şimdi sigara içmek zorundayım?” diye düşündüm. Sigara benim için bir keyif değildi. O pis şeyden nefret ediyor, yaşamamın gerisini bu iğrenç nesnenin esiri olarak geçirmek istemiyordum.
Sonunda kendime şunu dedim:
“Allen, İSTESEN DE İSTEMESEN DE ŞU ANDA SON SİGARANI İÇMİŞ OLDUN.” Daha o an bir daha sigara içmeyeceğimi anladım. Bu kadar kolay olacağını hiç
sanmıyordum, tam tersine çok güçlük çekeceğimi düşünüyordum. Aylar boyu depresyonlarda olacağımdan ve yaşamımın gerisini sürekli özlem içinde geçireceğimden emindim. Oysa başından beri tam anlamıyla bir zevk oldu.
Neden bu kadar basit olduğunu ve bu kez o iğrenç sigarasızlık özlemini neden duymadığımı anlamam çok uzun sürdü. Nedeni şuydu: Sigara özlemi diye bir şey yoktur. O yalnızca kuşku ve güvensizlikten doğar. Gerçekten çok basit ve açıktır. SİGARAYI BIRAKMAK KOLAYDIR. İşi güçleştiren kararsızlık ve yakınmadır. Tiryakiler bağımlıyken bile bazen uzun süre sigarasız kalmaya dayanırlar. Yalnızca sigara içmek istedikleri ama içemedikleri zaman özlem duyarlar.
Sigarayı bırakmayı kolaylaştırmanın yolu kesin ve geri dönüşü olmayan bir karar vermektir. Bu kararın doğruluğundan kuşkulanmak, kararı sorgulamak yerine mutlu olmak ve sigara konusunun kapandığını ummak değil bilmektir.
Başından beri kararlı olursanız işi kolaylaştırırsınız. Kolay olacağına inanmazsanız nasıl başından beri kararlı olursunuz? İşte kitabın geri kalan bölümü bu bakımdan gereklidir. Sigarayı bırakmadan önce üzerinde durmanız gereken önemli birkaç nokta var:
1. Başaracağınıza inanın. Sizin başkalarından hiçbir farkınız yok ve sigara içmek yada içmemek tamamen sizin elinizde.
2. Vazgeçtiğiniz hiçbir şey yok. Tam tersine kazanacağınız o kadar çok şey var ki! Yalnızca daha sağlıklı ve daha varlıklı olmakla kalmayacak iyi günlerde daha çok eğlenip kötü günlerde daha az sıkıntı duyacaksınız.
3. “Tek bir sigara” diye bir şey olmadığını anlayın artık. Sigara bir uyuşturucu bağımlılığıdır ve zincirleme olarak devam eder. Sigara içememek yüzünden bunalıma düşerseniz kendinizi gereksiz yere cezalandırmış olursunuz.
4. Sigarayı zarar verme olasılığı olan bir alışkanlık olarak değil uyuşturucu bağımlılığı olarak görmelisiniz. Hoşunuza gitse de gitmese de BAĞIMLI OLDUĞUNUZU KABUL ETMELİSİNİZ. Görmezlikten gelerek bağımlılığı yok edemezsiniz. Bu bağımlılığın süründüren bütün hastalıklar gibi yalnızca yaşam boyu sürmekle kalmayıp aynı zamanda giderek kötüleştiğini unutmayın. İyileşmek için en iyi zaman şimdidir.
5. Hastalıkla (yani kimyasal bağımlılıkla) sigara içen veya içmeyen insanların içinde bulundukları ruhsal durumu birbirinden ayırın. Tiryakiler bağımlılık kazanmadan önceki zamana dönme şansına sahip olsalar bu şansı hemen kullanırlardı! Siz bugün bu şansa sahipsiniz! Bunu sakın ‘sigarayı bırakmak’
olarak görmeyin. Son sigaranızı içtiğinize dair kesin kararınızı verdikten sonra sigara içmeyen bir insan olursunuz. Artık tiryakileri yaşamlarını sigarayla kendilerine zarar vererek geçiren zavallılar olarak görürsünüz. Sigara içmeyen bir insanın böyle bir sorunu yoktur. Kesin kakarı verir vermez amacınıza ulaşmış olursunuz. Bu yüzden mutlu olmanız gerekir. Bütün gün oturup yakınarak kimyasal bağımlılığın geçmesini bekleyeceğinize dışarı çıkıp yaşamın tadını çıkarmaya çalışın. Yaşam sigara içtiğiniz zaman da güzeldir, içmediğiniz zaman her geçen gün daha da güzelleşir.
Sigarayı bırakmayı gerçekten kolaylaştırmak için sigarasızlığa alışma döneminde (en fazla üç hafta) hiç sigara içmemeye kararlı olmalısınız. Bu mantıkla yola çıktığınızda bırakmak çok kolay gelecektir.
Başlangıçta sizden rica ettiğim gibi açık kalplilikle okuyorsanız artık sigara bırakma aşamasına gelmiş olmanız gerekir. Şu anda tasmasını sabırsızlıkla çekiştiren bir köpeğin heyecanıyla vücudunuzdan zehri atmak için bekliyor olmalısınız.
Hâlâ bir sıkıntı içindeyseniz, bunun nedeni aşağıdaki unsurlardan biridir.
1. Sizde daha jeton düşmemiş. Yukarıda sıraladığım beş noktayı bir daha okuyun ve doğruluklarına inanıp inanmadığınızı saptayın. Herhangi bir noktada kuşkunuz varsa onunla ilgili bölümü bir kez daha okuyun.
2. Başarısızlığa uğramaktan korkuyorsunuz. Endişeye kapılmanıza gerek yok, okumaya devam edin, başaracaksınız. Sigara inanılmaz bir tuzaktır. En zeki kişiler de düşer ama bir tek aptallar olayı çözdükten sonra kendilerini aldatmaya devam ederler.
3. Söylediklerimin doğruluğunu kabul ediyor fakat yine de kendinizi perişan ediyorsunuz. Yapmayın! Gözlerinizi açın şu anda çok güzel bir şey olmak üzere, esirlikten kurtuluyorsunuz.
İşe doğru mantıkla başlamak çok önemlidir: Sigara içmemem ne güzel değil mi? Bu mantığı sigarasızlığa alışma süreci boyunca sürdürmeniz gerekir. Bundan sonraki birkaç bölümde özellikle bu konu üzerinde duracağım. Sigarasızlığa alışma süresinden sonra bilinçli olarak bunu düşünmenize gerek kalmayacaktır. Otomatik olarak öyle düşünecek ve bunu daha önce neden göremediğinizi merak edeceksiniz. Yalnız dikkat etmeniz gereken iki nokta var.
1. Son sigaranızı söndürme planınızı kitabın sonuna erteleyin.
2. Yaklaşık üç hafta süren sigarasızlığa alışma döneminden sık sık söz etmiştim. Yanlış anlaşılmasın. Üç hafta boyunca eziyet çekeceğinizi sanabilirsiniz. Bu doğru değildir. “Üç hafta dayanabilirsem tamamdır” yanılgısına düşmeyin. Üç hafta sonra hiçbir şey olmayacak. Kendinizi birdenbire sigara içmeyen bir insan olarak hissetmeyeceksiniz. Sigara içmeyenler kendilerini içenlerden farklı hissetmezler. Şimdi üç hafta boyunca sigara içmemekten yakınıyorsanız üç hafta sonra da yakınırsınız. Demek istediğim şudur: “Artık sigara içmeyeceğin ne güzel değil mi?” gibi bir mantıkla başlarsanız üç hafta sonra sigara içme hevesiniz kalmaz. Fakat “Üç haftayı bir atlatabilsem” diyorsanız o üç hafta sonunda sigara diye ölürsünüz.