Tiryakilerin çoğu ciğerlerini katranla doldurduklarının farkındadırlar ama sigaranın genel bir uyuşukluğa neden olduğunu bilmezler.

Yalnızca ciğerlerini değil aynı zamanda yavaş yavaş damarlarını da nikotin, karbonmonoksit gibi zehirlerle doldururlar.

Oksijen  ciğerler  ve  kan  dolaşımı tarafından vücudun  çeşitli  organ  ve  kaslarına taşınır. Sigara içen insanlar kaslarını ve organlarını giderek daha fazla oksijenden yoksun bırakırlar ve böylece bedenlerini her geçen gün daha kötü işlem yapmaya ve daha uyuşuk olmaya başlar, ayrıca vücudun diğer hastalıklara olan direnci de azalır.

Bütün bunlar çok yavaş ve azar azar gerçekleştiğinden tiryakiler hiçbir şeyin farkına varmazlar. Kendilerini her gün bir önceki günle aynı hissederler. Herhangi bir hastalıkları olmadığı için uyuşukluklarına neden olarak yaşlarının ilerlemesini gösterirler.

Gençken çok zinde bir bedene sahip olduktan sonra otuz yılı aşkın bir süre devamlı yorgunluk çektim. Yalnızca çocukların ve gençlerin enerji dolu olduklarına inanmaya başlamıştım. Sigarayı bıraktıktan kısa bir süre sonra birden bire kazandığım enerji benim için en güzel hediyelerden biriydi. Spordan tekrar zevk almaya başladım.

Bedenin kötü kullanılması ve enerji eksikliği diğer olumsuz davranışlara da yol açar. Tiryakiler sportif aktivitelerden ve hobilerden uzak durup kendilerini yemeğe ve içkiye verirler.

Arayınız...