SİGARA İÇEN ARKADAŞLARINIZIN VEYA YAKINLARINIZIN BU KİTABI OKUMASINI SAĞLAYIN.

Önce kitabın içeriğini inceleyin ve kendinizi sigara içen bir kişinin yerine koyun. Tiryakiyi bu kitabı okumaya yada sağlığına verdiği zarar ve gereksiz bir şekilde harcadığı para yüzünden sigarayı bırakmaya zorlamayın. O bunu sizden daha iyi bilir. Tiryaki sigarayı zevk aldığı yada istediği için içmez. Saygınlığını yitirmemek için hem kendisini hem de başkalarını sigaradan zevk aldığına inandırmaya çalışır. Sigaraya bağımlı olduğunu, ancak onun sayesinde rahatladığını, sigaranın kendisine cesaret ve güven verdiğini ve onsuz bir yaşamın zevksiz olacağını sandığından dolayı sigara içer. Sigarayı bırakmaya zorlandığı zaman kendisini tuzağa düşmüş bir hayvan gibi hisseder ve daha çok sigara içmek ister. Belgi gizli gizli içmeye başlar ve onun için sigaranın değeri artar.

Siz madalyonun öbür tarafına ağırlık verin. Onu sigarayı bırakmış kişilerle bir araya getirin (milyonlarca var.) Onlar, ona bir zamanlar kendilerinin de yaşamlarının sonuna dek sigaradan kurtulamayacaklarını sandıklarını ve yaşamın sigarasız ne kadar güzel olduğunu söyleyeceklerdir.

Bırakabileceğini düşündüğü an sizi dinlemeye başlayacaktır. İşte o zaman ona sigara özleminin yarattığı aldatmacaları, sigaranın ona enerji vermek yerine güvenini yok ettiğini, sinirli ve gergin olmasına neden olduğunu anlatabilirsiniz.

O zaman bu kitabı okumaya hazır olabilir. Akciğer kanseri, kalp hastalıkları vs. ile bombardıman edilmeyi bekleyecektir. Ona bu kitabın konuya bambaşka bir açıdan yaklaştığını ve yalnızca küçük bir bölümünün hastalıkları içerdiğini belirtin.

SİGARASIZLIĞA ALIŞMA DÖNEMİNDE ONA YARDIMCI OLUN.

Sigarayı bırakmış kişi eziyet çekse de çekmese de çekiyormuş diye kabul edin. Sigarayı bırakmanın ne kadar kolay olduğunu söyleyerek içinde bulunduğu güç durumu önemsemezlik etmeyin, o bırakmanın kolay olduğunu kitaptan öğrenir. Sürekli onunla ne kadar gurur duyduğunuzu, çok daha iyi göründüğünü, çok daha güzel koktuğunu ve kolay kolay nefes aldığını söyleyin. Ona destek olmaya devam etmeniz çok önemlidir. Bir tiryaki sigarayı bırakmaya çalıştığında arkadaşlarının ve yakınlarının sevinci ve ilgisi ona başlangıçta çok yardımcı olur. Fakat insan ne yazık ki, çabuk unutur bu yüzden onu övmeyi bilinçli olarak sürdürün.

Sigaradan söz etmiyor diye unuttuğunu sanıp anımsatmak istemeyebilirsiniz. “İrade yönteminde” anımsatmak istemeyebilirsiniz. “İrade yönteminde” bunun tam tersi olur, tiryaki sigaradan başka bir şey düşünmez. Siz konuyu açmaktan kaçınmayın ve ona övgü yağdırmaya devam edin. Anımsatılmak istediği zaman o size söyler.

Sigarasızlığa alışma döneminde fazla strese girmemesini sağlamaya gayret edin. Yaşamına küçük sevinçler ve keyiflerle renk katmaya çalışın. Bu sigara içmeyen için de zor bir zamandır. Gergin bir kişinin siniri diğerlerine de yansır. Moralinin bozuk olmasına karşı kendinizi hazırlayın. Sinirini sizden çıkarmaya çalışırsa hemen karşılığını vermeyin, o anda aslında sizin övgünüze ve acımanıza gereksinim duyar. Sinirli olduğunuz zaman ona göstermemeye çalışın.

Sigarayı “İrade yöntemi” ile bırakmaya çalıştığım zamanlar uyguladığım taktirlerden biri sinir küpü olup karımın ve arkadaşlarımın: “Yeter artık! Seni böyle sinirli görmeye dayanamıyorum, iç bari bir tane sigara.” demelerini beklemekti. Tiryaki böylelikle onurunu yitirmemiş bağımlılığına yenilmemiş olur, çünkü sigarayı o kendisi içmemiş ona içmesi söylenmiştir. Size böyle bir oyun yapmaya kalkarsa sakın onu sigara içmeye yönlendirmeyin. Onun yerine “Sigara seni bu hallere düşürüyorsa dua et ki, yakında kurtulacaksın. İyi ki, bırakacak cesarete ve mantığa sahipsin.” deyin.

Arayınız...